torsdag 8. mars 2012

Respirasjonsorganet


Beskrive hvorfor og hvordan vi puster:

Ordet respirasjon det betyr pust. Grunnen til at vi puster er for å kunne få nok oksygen til cellene i kroppen, og dermed også kvitte oss med karbondioksid.
Når vi puster har det i oppgave å sende oksygen til blodet, slik at vi kan kvitte oss med karbondioksiden(CO2) ved hjelp av nok oksygen (O2)


Hvordan vi puster går på at vi puster inn O2 = oksygen, lungene og lungeblærene av O2 gassen og frakter den deretter gjennom den tynneveggen som ligger rundt lungeblærene og ut i blodårene. Her er det blodårenes oppgave og frakte O2 gassen med videre ti hjertet som pumper O2 gassen videre ut i cellene hvor det skjer en forbrenning. Nå er gassen gjort om til CO2 = karbondioksid og er på vei gjennom den delen av blodet som er O2 fattig.  Videre fortsetter CO2 gassen videre i blodet tilbake til hjertet hvor det pumpes tilbake til lungene. Hvor den går gjennom lungene og vi puster ut CO2 gassene.


Når vi puster inn går mellomgulvet ned og lungene fylles med luft og brystkassen hever seg. Grunnen til at mellomgulvet går ned når vi puster inn er for å gi plass til at lungene skal fylles med luft. Når du puster inn er det rundt 80% av den lufta du trekker inn er nitrogen mens de resterende 20% er oksygen. Mens når vi puster ut går mellomgulvet opp og hjelper til med å presse lufen ut av lungene. Når vi puster ut senker brystkassen seg igjen. Den luft vi puster ut inneholder 80% nitrogen, 16% oksygen od de resterende 4% karbondioksid.
Fortell om oppbygging og funksjon av luftveiene og lungene:

Luftveiene starter med  nesa og nesehule, dette er den første delen av luftveiene lufta passerer. Det som skjer i nesa og nesehulen er at her blir lufta fuktet, renset og varmet opp. Nesa og nesehulen er dekket av slimhinne med veldig små flimmerhår. Det er disse flimmerhårene som tar til seg støv og skitt, slik at lufta er rein når den går videre. Munn og munnhulen er også en del av luftveiene, når du puter inn med munnen blir ikke lufta fuktet, renset og varmet opp, sånn som det blir i nesa. Det neste steget hvor lufta passerer det er svelget og strupen. I selget er det åpningen fra munn og nese går sammen og dette er grunnen til at vi kan puste inn luft med både munn og nese. Dersom vi puster mellom munn blir ikke luften fuktet, renset eller varmet opp dette skjer bare om vi puster med nesa. Det er i strupen luftrøret og spiserøret skilles, og for at vi ikke skal få mat ned i luftrøret ligger det et strupelokk som er en hjelp i form av et lokk slik at det ikke skal komme store mengder med mat ned i luftrøret.







 Så går turen for lufta videre til luftrøret og luftrørsgreinene. Luftrøret består av mange bruskringer som har en form som små hestesko, da sies det ofte at luftrøret er bygd opp av mange hesteskoformede bruskringer. Videre nedover deles luftrøret inn i to luftrørsgreiner, dette er venstre og høyre hovedluftrørsgrein. Derfra går det en hovedbronkie inn i begge lungene. I lungene igjen deles hovedbronkien inn i mange mindre og tynnere luftrørsgreiner (bronkier). Bronkiene eller luftrørsgreinene består av en slimhinne som heletiden dannes slim og fraktes videre til svelget ved hjelp av flimmerhårene. Dette går fortere dersom vi hoster, da kan dette komme på grunn av støv som irriterer, slik at vi starter å hoste. Videre fra luftrøret og luftrørsgreinene går lufta videre ned til lungeblærene og lungene. Når bronkiene ( luftrørsgreinene) kommer på det tynneste ender de i små lungeblærer også kaldt alveoler. Det som regnes som lungen er alle disse alveolene som sitter ytterst på alle de små bronkiene. Hver av lungene inneholder ca 300-400 milioner små lungeblærer/alveoler. Rundt alveolen ligger det en tynnhinne av kapillære, det er denne veggen som gjør at oksygenet kan komme ut i blodet og binde seg til de rødeblodcellene. Det samme skjer med karbindiokiden, kan gå gjennom kapitillær veggene og inn i alveolen og pustes ut.

    Tegne og sett på  navn og forklar gassutvekslingen i lungene:







Det  som skjer her er at vi puste inn O2 ( oksygen) går mellomgulvet ned for å gjøe plass til lufta.Lungeblærene fylles med luft som går igjennom de tynne veggene rundt lungeblæren og ut i blodårene. I blodårene er det en inngang hvor det O2 fattige blodet går før det går inn i lungeblæren og erstattet med nye O2 gasser som så føres med blodårene gjennom det O2 rike blodet. Men den lufta vi puster inn biders seg til de røde blodcellene. Nå er det blodcellenes oppgave og frakte O2 videre til hjertet, som skal pumpe O2 gassen videre ut i kroppen, hvor det så sker en forbrenning det O2 gassen blir omgjort til CO2. Deretter fraktes CO2 tilbake til lungeblærene gjennom det O2 fattigeblodet, går igjennom kapillærveggene og inn i alveolene. Så pustes den ut, når vi puster ut går mellomgulvet opp og presser lufta ut.
Forstå hva som skjer hvis cellene ikke får oksygen

Cellene i kroppen vår er veldig avhengig av og få tilførsel av oksygen, om de ikke får oksygen så vil ikke cellene kunne fungere normalt og de mister også sin evne til å produsere energi. Denne energien er viktig for at cellene skal kunne fungere normalt.


Cellene kan ikke være lenge uten oksygen, og hjernecellene kan ikke være uten oksygen i mer en noen få minutter mens nyrecellene kan være uten oksygen i opp til 1 time. Om cellene ikke får det oksygenet det trenger så vil cellene dø, uansett det dør noen celler daglig, men dette er i mindre mengder som ikke blir skadelig. Hadde det blitt for lite oksygen og flere celler hadde dødd ville kroppen kommet ut av stand til å oppføre seg normalt. Cellene har et stort behov for oksygen for at kroppen og funksjonene i kroppen skal kunne fungere riktig. Når cellene blir uten oksygen for lenge kan dette føre til at du får varige skader som varer livet ut.

1 kommentar:

  1. Du har fått med deg kjempe mye bra fakta og du har gode utfyllende setninger!
    Tegningene du har tegnet er fine og man ser godt hva du har tegnet.
    Syntes det var bra at du brukte plakatene som vi laget og du har et ryddig og fint design!

    SvarSlett