torsdag 29. mars 2012

Oksygenets vei gjennom det lille og store kretsløpet


Vi puster inn oksygen som går videre ned til lungene og ut i alveolene. Derfra går oksygenet ut gjennom kapillærene hvor det skjer en gassutveksling. Videre herfra blir oksygenet fraktet med det jernrike molekylet hemoglobin som befinner seg i de rødeblodcellene videre.
Nå går det oksygenrikeblodet inn i hjertets venstre forkammer via lungevenen og gjennom seilklaffene og inn i venstre hjertekammer. Dette er slutten på det lille kretsløpet. Nå går oksygenet ned i venstre hjertekammer og blir skutt opp gjennom lommeklaffene og ut i aorta. Dette er starten på det store kretsløpet. Nå skal oksygenet fraktes videre til alle kroppens celler, og dette skjer via en gassutveksling som skjer i kappelærene, deretter går oksygenet ut i alle cellene.
Dette blodet er nå O2 fattig og CO2 og cellene sender CO2 over i blodet. Nå er blodet oksygenfattig. Blodet skal nå tilbake til hjertets høyre forkammer via øvre og nedre hulevene. Disse frakter det O2 fattige blodet inn til hjertets høyre forkammer. Dette er slutten på det store kretsløpet. Nå går blodet videre ned i høyre hjertekammer hvor det blir fraktet ned gjennom seilklaffene  med lungearterien videre til lungene.

1 kommentar:

  1. Utrolig lærerik og flott blogg. Du har forklart hvordan vi puster på en utrolig fin og lettlært måte. Fin blogg, fortsett med flotte innlegg! Utrolig fint bildet til stoffet, passet utrolig bra!

    SvarSlett